U sklopu projekta „Na prvoj crti zdravlja“ djeluje klub pod nazivom “Klub sretnih žena”. Klub je namijenjen okupljanju žena koje su na razne načine vezane za Domovinski rat, bilo kao braniteljice, supruge branitelja, kao one koje su radile kao civili u ratu, udovice te majke stradalih u ratu. Ideja Kluba je da se takvim ženama koje su zapravo marginalizirane u našem društvu i o čijim se problemima nitko ne bavi omogući svojevrsna psihološka potpora, a i radna terapija uz osobe koje imaju manje-više slična životna iskustva, jer svi mi znamo da je čovjek čovjeku lijek. Naš Klub je dio projekta „ Na prvoj crti zdravlja“ i njegove će se aktivnosti isprepletati sa drugim aktivnostima cijelog projekta. Klub je zamišljen kao mjesto gdje će se takve žene osjećati sigurno i sretno, gdje će biti opuštene, mjesto gdje će barem nakratko moći zaboraviti svoje probleme, a uz takav pristup nadamo se da ćemo barem malo pripomoći u sprječavanju raznoraznih bolesti koje nastaju kao posljedica tragedija i stresnih situacija kojih je nažalost napretek u životima tih žena. Mnoge od tih žena su potpuno isključene iz društvene zajednice, veliki broj ih je oboljelo od ptsp-a i malignih bolesti. S obzirom da naš zdravstveni sustav ovu kategoriju ljudi ne omogućava adekvatnu psiho-terapiju i liječenje, klub ima za zadatak uz stručni monitoring liječnika psihijatara djelovati terapijski na žene članice kluba kako bi se i lakše uključile u život društvene zajednice. Uz redovito sastajanje, u okviru projekta provodile bi se razne kreativne radionice, organizirane književne večeri i manifestacije, večeri sa stručnjacima iz raznih oblasti, a sve to sa svrhom „rješavanja problema na jednom mjestu“, te pozitivnog psiho-socijalnog djelovanja na spomenutu skupinu žena. Još jedan od krucijalnih ciljeva je utjecaj na poboljšanje kvalitete života istih.

Opis aktivnosti:

Za sami početak rada kluba otvoriti ćemo četiri radionice, a to su:

  1. Čavrljaonica ili Kavica sa smiješkom: radionica na kojoj bi se žene upoznavale, zbližavale, pronašle nove prijateljice, gdje bi se pričalo o konkretnim, a i onim manje konkretnim problemima koji muče takve žene u ovom državnom sistemu koji nema sluha za tu kategoriju ljudi, zapravo prava mala grupa potpore. U tim večerima računamo i na naše psihijatre, te na razne stručnjake, duhovnike itd.
  2. Književna večer: radionica na kojoj bi se čitali razni tekstovi nama bliske tematike, možda i osobni tekstovi, i kao u svakom knjižnom klubu rasprava o pročitanom tekstu, to je izvrstan način zbližavanja na vrlo ugodan način.
  3. Lijepe i zdrave šarene glave: radionica koja bi se bavila uljepšavanjem naših članica, od tečajeva šminkanja, frizure, vezanje marama ženama koje su u kemoterapiji, crtanje obrva, odabir vlasulja, manikura itd. Zapravo sve ono što žene vole i čemu se vesele. A u budućnosti planiramo modne revije, dani frizura, vlasulja, šešira itd.
  4. Paleta smijeha: kreativna radionica koja bi se bavila likovnim izričajem npr. oslikavanjem majica, naravno i slikanjem na platnu, izrada sapunčića, nakita, božićnih i drugih prigodnih ukrasa, čestitke, decoupage ukrasi itd.

Plan aktivnosti (u prvoj godini): Svaka od navedenih radionica bi se odvijala jedanput u dva tjedna. Radionice će trajati po dva sata. Voditeljice radionica su žene koje su preboljele malignu bolest i koje su isto tako preživjele strahote vezane uz Domovinski rat. Sav rad Kluba bi bio pod stručnim nadzorom doc. Braš, a pojedine aktivnosti bile bi popraćene stručnim osobama iz profesija vezanih uz rad i aktivnosti cjelokupnog projekta.

Područje projekta: Radionice unutar projekta „Na prvoj crti zdravlja“ odvijale bi se u prostorijama Zagrebačkog Instituta za kulturu zdravlja u Gradu Zagrebu, što podrazumijeva da bi članice Kluba u većem dijelu bile žene Zagrebačke županije, ali vrata su otvorena i svim ostalim ženama širom Hrvatske. Puno je žena koje dolaze na razne preglede u Zagreb, pa bi naš Klub bio idealno mjesto i za njihovo aktivno sudjelovanje u radu Kluba, mjesto na kojem bi se mogle razveseliti i opustiti u ugodnoj atmosferi nakon stresnih pregleda.

Trenutna situacija, opis i specifični ciljevi: Klub sretnih žena je Klub koji djeluje u okviru projekta „Na prvoj crti zdravlja“ Zagrebačkog Instituta za kulturu zdravlja. Klub je u začetku, voditeljica projekta je doc. Braš. Voditelji i stručnjaci kao što su liječnici, vizažisti, književnici, grafičari, dizajneri i drugi umjetnici dat će svoj stručni doprinos radu Kluba. Prodajom radova koji bi se stvarali na radionicama u budućnosti bi mogli pokrivati dio troškova nabavke materijala za iste. Potrebne stvari za realizaciju projekta su: tehnički uređaji, repromaterijal potreban za početak stvaranja u radionicama, materijali i namirnice potrebni za održavanje sastanaka u radionicama Čavrljaonica i Književna večer. Navedene stvari potrebne su za realizaciju projekta. Ukoliko iste budu omogućene, ideja o Klubu sretnih žena zaživjela bi. To bi bilo jedno opušteno, kreativno i informativno mjesto namijenjeno za promociju i poticanje kulture zdravlja i pozitivnog načina života.

Specifični ciljevi i usmjeravanje ciljanoj grupi žena: Razmjenom brojnih iskustava, sudjelovanjem na raznim kreativnim radionicama i savjetima stručnjaka otvorena je nova mogućnost psihosocijalne pomoći ciljanoj skupini žena, a samim tim i prevencija malignih bolesti, psihičkih oboljenja, te poboljšanje života kako njih samih tako i njihovih obitelji i bližnjih.

Aktivnosti i suradnici: Aktivnosti koje će se provoditi unutar projekta obuhvaćaju promociju u drugim gradovima, osvještavanje spomenutih problema, te prigodna prodaja predmeta izrađenih u našim radionicama koje bi djelomično osiguravale samoodrživost rada Kluba. U sljedećoj godini planiramo uvesti i nove radionice vezane uz glazbu i ples. Volonteri, liječnici i drugo medicinsko osoblje, umjetnici, vizažisti, grafičari, dizajneri, novinari samo su dio našeg tima koji podržavaju ovaj projekt. Usmjerenost pozitivnom, okrenutost zdravlju, informiranje, svojevrsna art- terapija neke su od naših glavnih vizija i ciljeva.